تربيت علوى

جواد حسنى


على(ع) نمونه كامل انسان الهى، الگوى تربيتى اسلام و تبلور عينى تفكر توحيدى است. انسان والايى كه از كودكى در محضر پيامبر اكرم(ص) رشد كرد، در مكتب او پرورش يافت و در پرتو ابعاد روحى و مكارم اخلاقى والاى ايشان و در سايه فرهنگ قرآنى شخصيتش شكل گرفت. او كه حافظ قرآن، قرآن ناطق و مفسر راستين آن است، احاطه‏اش به معارف الهى چنان است كه تنها او مى‏تواند بگويد: «لَوْ كُشِفَ الغطاءُ ما ازددتُ يقينا؛ حتى اگر همه پرده‏ها كنار رود، ذره‏اى به يقين من افزوده نمى‏شود». (جوادى آملى، حكمت نظرى و عملى در نهج‏البلاغه، ص107).

در نهج‏البلاغه و در كلام امام على(ع) كه همه‏چيز رنگ و بوى الهى دارد، طبعا روشها، ابزارها، مواد، مراحل، عوامل و اهداف تربيت نيز خداگونه و به منظور تكامل انسان، تصفيه روح، رهايى از بندگى غيرخدا و مبارزه با نفس امّاره است. در اين مكتب بدترين دشمن انسان نفس هواخواه و سركش وى است كه او را به تباهى و نافرمانى فرا مى‏خواند: «اَعْدى عَدُّوكَ نَفْسُكَ التّى بَين جَنْبِيْك...» (رزمجو، دريچه‏اى گشوده بر آفتاب، ص 185).

از نظر آن حضرت، دنيا محل تربيت و گذرگاه تكامل است: «يَابْنَ آدَمَ خَلَقْتُ الاَْشْياءَ لاَِجْلِكَ وَ خَلَقْتُكَ لاَِجْلِى...؛ همه چيز براى انسان آفريده شده است و انسان براى خدا» (مطهرى، سيرى در نهج‏البلاغه، ص276)، چنانكه بازگشت او نيز به سوى خداست: «وَلِلّهِ مُلْكُ السَّمَواتِ وَ الاَْرْضِ وَ مَا بَيْنَهُمَا وَ اِلَيْهِ الْمَصِيرُ...» (مائده، آيه 18). در نظام تربيتى نهج‏البلاغه دست‏يابى به سعادت و خوشبختى، تنها در سايه شناخت خداوند، فرمانبردارى از دستورهاى او و پيمودن راه انبياى الهى ممكن است. در اين ديدگاه، انسان عضوى فعال، مستقل، مفيد و محترم از پيكره اجتماع بشرى است كه بايد شريك غم‏ها و شادى‏هاى جامعه باشد. پيامبر اكرم(ص) فرموده است: «مَثَلُ المُؤمِنِينَ فِى تَوادِّهِمْ وَ تَراحُمِهِمْ وَ تَعَاطُفِهِمْ، مِثْلَ الجَسَدِ اِذَا اشْتَكى عَنْهُ عُضْوٌ تَداعى لَهُ سائِرُ الْجَسَدِ بِالسَّهَرِ وَ الحُمّى» (السيوطى، الجامع الصغير فى احاديث البشير والنذير، ج2، ص145).

بنى آدم اعضاى يكديگرند
كه در آفرينش زيك گوهرند

چو عضوى به‏درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار

تو كز محنت ديگران بى‏غمى
نشايد كه نامت نهند آدمى

(گلستان سعدى)

اگر بپذيريم كه تربيت به معناى آموزش آداب پسنديده و تخلّق به اخلاق نيكوست يا اگر آن را به تغييرات مطلوب و همه جانبه در ابعاد مختلف وجود انسان براى نيل به كمال تعبير كنيم، از كلام و مرام آقا اميرالمؤمنين مى‏توان روش‏هايى را براى تربيت انسانهاى صالح، متعهد و كارآمد دريافت كرد كه در اينجا به چند نمونه اشاره مى‏كنيم:

1. محاسبه نفس
از جمله روش‏هايى كه در تربيت انسان بسيار مؤثر است، پاسبانىِ از خويش و محاسبه نفس يا به عبارت ديگر «ارزيابى اعمال و انگيزه‏هاى پنهانى آن» است (باقرى، نگاهى دوباره به تربيت اسلامى، ص98). در نظام تربيتى اسلام «حُسنِ عمل» مورد نظر است نه كثرت آن؛ چنانكه امام صادق(ع) در تفسير آيه شريفه: «لِيَبْلُوَكُمْ اَيُّكُم اَحْسَنُ عَمَلاً»(ملك، آيه 2) مى‏فرمايد: «لَيسَ يَعْنى اَكْثَرُ عَمَلاً وَلكِنْ اَصْوَبَكُمْ عَمَلاً و اِنَّمَا الاِْصابَةُ خَشْيَةُ‏اللّهِ و النِّيَةُ الصّادِقَةُ؛ منظور اين نيست كه چه كسى بيشتر عمل مى‏كند، بلكه مراد آن است كه چه كس بهتر عمل مى‏كند و صحت عمل آنها ناشى از خشيت الهى و نيّت صادقانه است» (حكيمى، الحياة، ج1، ص272). بايد پذيرفت كه هرگاه عمل با تقوا همراه باشد ديگر نمى‏توان آن را اندك شمرد؛ زيرا ارزش در اينجا به عدد نيست، بلكه به خلوص است، از اين رو مولاى متقيان مى‏فرمايد: «لايَقِلُّ عَمَلٌ مَعَ التَّقْوى» (حكيمى، الحياة، ج1، ص273).

امام على(ع) درباره اين روش مؤثر تربيتى، خطاب به فرزندانش و همه مسلمانان مى‏فرمايد: «عِبادَاللّهِ! زِنُوا اَنْفُسَكُمْ مِنْ قَبْلِ اَنْ تُوزَنُوا و حاسِبُوا مِنْ قَبْلِ أَن تُحاسِبُوا؛ اى بندگان خدا! خود را بسنجيد قبل از آنكه شما را بسنجند و از خويشتن حسابرسى كنيد پيش از آنكه به حسابتان برسند» (نهج‏البلاغه، خطبه90). هم‏چنين فرمود: «اَصْلِحُوا دُنياكُمْ وَ اعْمَلُوا لاِخِرَتِكُمْ كَأَنَّكُمْ تَمُوتُونَ غَدَا» (پاينده، ترجمه نهج‏البلاغه، ص62). و نيز فرمود: «طُوبى لِمَن ذَكَرَ الْمَعادَ وَ عَمِلَ لِلْحِسابِ و قَنِعَ بالْكِفافِ وَ رَضِىَ عَنِ اللّهِ؛ خوشا به حال كسى كه به ياد معاد باشد و براى روز حساب عمل كند و به مقدار كفايت قناعت نمايد و از خدا راضى باشد.» (نهج‏البلاغه، حكمت 44).

امام خطاب به يكى ديگر از فرماندارانش كه به بيت‏المال تعدّى و از آن سوءاستفاده كرده بود مى‏فرمايد:

فَسُبْحانَ اللّه! أمَا تُؤمِنُ بِالْمَعادِ؟ أوْ ما تَخافُ نِقاشَ الْحِسابِ... وَاللّهِ لَوْ اَنَّ الْحَسَنَ وَ الْحُسَيْنَ فَعَلا مِثْلَ الَّذِى فَعَلتَ مَا كانَتْ لَهُمَا عِنْدِى هَوادَةٌ وَلاظَفِرا مِنِّى بِاِرادَةٍ حَتّى آخُذَ الْحَقَّ مِنْهُمَا... .

آيا تو به معاد ايمان ندارى؟ از بررسى دقيق و سخت‏گيرى حساب در روز قيامت نمى‏ترسى؟ به خدا سوگند اگر حسن و حسين اين كار را كرده بودند هيچ پشتيبانى و هواخواهى از ناحيه من دريافت نمى‏كردند و در اراده من اثر نمى‏گذاردند تا آنگاه كه حق را از آنها بستانم. (نهج‏البلاغه، نامه 41).

محاسبه و بازبينى آنچه در روز انجام مى‏دهد، انسان را از غفلت محفوظ مى‏دارد، و مصون ماندن از غفلت، در تربيت و تزكيه مؤثر و كارساز است و انسان را به تكامل معنوى و تقويت خودآگاهى سوق مى‏دهد.

2. زهدورزى و اعراض از دنياگرايى
براى خودسازى و تهذيب نفس و تأثيرگذارى در ديگران، روشى كه مطلوب و مؤثر است زهدورزى و پارسايى است.

در مكتب تربيتى امام على(ع) دل بستن به زخارف دنيوى نظير مال و جاه، آرزوهاى طولانى، پيروى از هواهاى نفسانى و... مذموم است. به تعبير آن بزرگوار اين امور، خرد آدمى را ضايع مى‏كند و او را به اشتباه‏كارى وامى‏دارد و از ياد خدا دور مى‏سازد: «وَاعْلَمُوا اَنَّ الاْءَمَلَ يُسْهِى الْعَقْلَ وَ يُنْسِى الذِّكْرَ فَاكْذِبُوا الاَْمَلَ فَاِنَّهُ غُرُورٌ وَ صَاحِبُهُ مَغْرُورٌ؛ بدانيد آرزوها موجب اشتباه‏كارى و فراموشى از ياد خدا مى‏گردد، پس آن را دروغ انگاريد؛ زيرا آرزو فريب‏دهنده و آرزومند فريب خورده است» (نهج‏البلاغه، خطبه 86).

شاگردان مكتب علوى، ضمن آنكه تحت‏تأثير امور فريبنده جهان مادى قرار نمى‏گيرند و به آنچه وفا و بقايى ندارد دل نمى‏بندند، در عين حال، با نظر به فرمان‏هاى الهى: «..وَلاَتَنْسَ نَصيبَكَ مِنَ الدُّنيا...»( قصص، آيه 77) و «قُلْ مَنْ حَرَّمَ زينَةَ اللّهِ الّتِى اَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّيِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ...» (اعراف، آيه 32) هيچگاه دست از كار و كوشش نمى‏كشند و وظايف فردى و اجتماعى خويش را همواره به نحو احسن انجام مى‏دهند؛ هم از طيبات رزق دنيوى برخوردار مى‏شوند و هم از لذّات روحانى و معنوى و بندگى خداوند بهره مى‏برند.

اميرمؤمنان، على(ع) در تفسير و تبيين آيه شريفه: «لِكَيْلا تَأْسَوْا عَلى مافاتَكُمْ وَ لاتَفْرَحُوا بِما آتاكُمْ...» (حديد، آيه 23)، مفهوم واقعى زهد را چنين بيان فرموده است:

اَلزُّهْدُ كُلُّهُ بَيْنَ كَلِمَتينِ مِنَ الْقُرآنِ: لِكَيْلا تَأْسُوا عَلى مافاتَكُمْ وَ لاتَفْرَحُوا بِما آتاكُمْ... وَ مَنْ لَمْ يَأسَ عَلَى الْماضِى وَ لَمْ يَفْرَحْ بِالاْءتِى، فَقَدْ أخَذَ الزُّهْدَ بِطَرَفَيْهِ.

تمام زهد و پارسايى در اين دو جمله از قرآن است: هرگز بر آنچه از دستتان رفته است دلتنگ نشويد و به آنچه به شما مى‏رسد، شادمان نگرديد و كسى كه بر گذشته افسوس نخورد و به آينده شادمان نشود، پس زهد را از دو سوى آن ـ بى‏اعتنايى به گذشته و آينده ـ دريافته است» (نهج‏البلاغه، حكمت 439).

با توجه به آنچه از ترسيم سيماى زاهدان در سخنان آن بزرگوار گذشت، سزاوار است نمونه‏هاى ديگرى از سخنان ايشان را در اين باره ملاحظه كنيم و بينديشيم كه تا چه حد در سازندگى و اصلاح انسان تأثيرگذار است:

اِنَّ الزّاهِدِينَ فِى الدُّنْيا تَبْكِى قُلُوبُهُمْ وَ اِنْ ضَحِكُوا ويَشتَّدُ حُزْنُهُمْ وَ اِنْ فَرِحُوا وَ يَكْثُرُ مَقْتُهُم اَنْفُسَهُم اِنِ اغْتَبَطُوا بِما رُزِقُوا.

همانا زاهدان در دنيا دل‏هايشان از ترس خدا مى‏گريد، اگر چه به ظاهر خندانند و اندوهشان از عذاب الهى سخت است، اگرچه در نظرها شادمانند و به جهت تقصير در بندگى، خشم ايشان بر خويشتن بسيار است هر چند به سبب آنچه به آنان روزى داده شده است، نيكويى حالشان مورد غبطه ديگران است (نهج‏البلاغه، خطبه 113).

و در جاى ديگر فرمود:

فِى صِفَةِ الزُّهادِ، كانُوا قَوْما مِنْ اَهْلِ الدُّنْيا وَ لَيْسُوا مِنْ اَهْلِها فَكانُوا فِيها كَمَنْ لَيْسَ فِيهَا.

پارسايان گروهى هستند كه ظاهرا اهل دنيايند، اما به واقع اهل آن نيستند. در دنيا زندگى مى‏كنند مانند كسى كه در آن نيست، زيرا به آن دل نبسته‏اند و سراى عاريتش پنداشته‏اند (نهج‏البلاغه، خطبه 230).

آن امام پارسايان در اين خصوص در توصيف خود مى‏فرمايد:

فَوَاللّهِ مَا كَنَزْتُ مِنْ دُنْياكُمْ تِبْرا ولاَ ادَّخَرْتُ مِنْ غَنائِمِهَا وَفْرا وَ لااَعْدَدْتُ لِيُبالِى ثَوْبى طِمْرا و لاحَزْتُ مِنْ اَرْضِهَا شِبْرا و لااَخَذْتُ مِنْهُ اِلاّ كَقُوتِ اَتانٍ دَبَرةٍ و لَهِىَ فِى عَيْنى اَدْهى وَ اَهْوَنُ مِنْ عَفْصَةٍ مَقَرَةٍ.

به خدا سوگند از دنياى شما طلا و نقره‏اى نيندوخته‏ام و از غنائم و ثروت‏هاى آن، مالِ فراوان ذخيره نكرده‏ام و براى اين لباس كهنه، بدلى مهيّا نساخته‏ام و از زمين آن حتى يك وجب در اختيار نگرفته‏ام و از دنيا بيش از خوراك مختصر و ناچيزى برنگرفته‏ام و اين دنيا در چشم من بى‏ارزشتر و خوارتر از دانه تلخى است كه بر شاخه درخت بلوطى برويد (نهج‏البلاغه، نامه 45).

3. معاشرت با صالحان
معاشرت و ارتباط با انسان‏هاى صالح و پرهيزكار روشى مؤثر و مطلوب در تربيت انسان‏هاست، چنانكه معاشرت با افراد ناصالح و داراى اخلاق غيراسلامى، آثار سوءتربيتى دنيوى و اخروى به دنبال دارد. مصاديق اين حقيقت را با نگاه به گذشته و همچنين بررسى و دقت در زمان كنونى، فراوان مى‏توان يافت.

در قرآن كريم و سيره معصومين(ع) مكرر به ارتباط داشتن با انسان‏هاى صالح و پرهيزگار، توصيه گرديده است.

از ديدگاه امام على(ع) بايد كسانى را براى دوستى و معاشرت برگزيد كه راستگو، درستكار، امين، بيداردل، آگاه، باايمان و متدين باشند و از آنها خواست كه حالات و اخلاق ناپسندمان را تذكر دهند و مراقب رفتار و گفتار ما باشند و از عيوب آشكار و پنهانى كه داريم آگاهمان كنند. حسن معاشرت، خوش‏خلقى و انسان‏دوستى، از آموزه‏هاى اساسى دين اسلام و روش‏هاى مطلوب تربيتى است و از منظر فردى، مايه تعالى روح، كرامت نفس و راه نيل به مقام عالى انسانى است و از نظر اجتماعى باعث محبوبيت و بهبود زندگى. تذكرات و يادآورى‏هاى دوستان لايق و متعهد، باعث شناخت بيمارى‏هاى فكرى و روحى و عيوب و رذائل اخلاقى و در نتيجه اصلاح آنها خواهد بود و در يك جمله، معاشرت با افراد انديشمند، آگاه، باايمان و داراى اخلاق اسلامى زمينه‏ساز سعادت و خوشبختى است.

از نظر امام على(ع) بدترين دوست كسى است كه از خُلق بد رفيق خويش، آگاه است ولى آن را ناديده مى‏گيرد و به عنوان مدارا، از تذكر دادن به او خوددارى مى‏كند:

شَرُّ اِخْوانِكَ مَنْ داهَنَكَ فِى نَفْسِكَ وَ ساتَرَكَ عَيْبَكَ.

بدترين برادرانت كسانى هستند كه با تو در صفات نفسانيت مدارا مى‏كنند و عيوب اخلاقيت را از تو پنهان مى‏دارند (غررالحكم، ص446).

سكوت بى‏مورد و چشم‏پوشى نابجا درباره عيوب معنوى دوستان و برادران به منزله امضاى سيئات اخلاقى آنان است و اين عمل نه تنها منافى با صداقت است بلكه مى‏توان آن را نوعى بدخواهى و دشمنىِ ناخواسته با دوستان به حساب آورد. على(ع) مى‏فرمايد:
«اِنَّمَا سُمِّىَ الْعَدَوُّ، عَدُوّا لاَنَّهُ يَعْدُو عَلَيْكَ فَمَنْ داهَنَكَ فِى مَعَايِبِكَ فَهُوَ الْعَدَوُّ؛ دشمن را از آن جهت دشمن مى‏گويند كه به تو تعدى و تجاوز مى‏كند. پس دوستى كه عيوبت را ناديده انگارد دشمن توست» (غررالحكم، ص287)، چه او با اين عمل به تو ستم رواداشته است.

على(ع) در نامه‏اى كه به حارث همدانى نوشته سفارش كرده است: از مصاحبت و مجالست با گناهكاران بپرهيز؛ چون پيوند بَد سرانجام، شر و بدى به بار مى‏آورد. همچنين فرموده است: «صُحْبَةُ الاَْشْرارِ تَكْسِبُ الشَّرَ...؛ نتيجه همنشينى با اشرار و خطاكاران، جذب به بدى و شرارت است» (غررالحكم، ص196)، مانند باد كه چون از گذرگاه متعفن عبور مى‏كند بوى تعفن به خود مى‏گيرد. «اِيّاكُمْ وَ مُجالِسَةُ اَبْنَاءِ الدُّنْيا فَفِى ذلِكَ ذَهابُ دِينِكُمْ وَ يُعَقِّبُكُمْ نِفاقَا و ذلِكَ داءٌ رَدِىٌّ لاشَفَاءَ لَهُ».(مستدرك الوسائل، ج2، ص64).

در خاتمه تذكر اين نكته لازم است كه روش‏هاى تربيتى درسخنان امام على(ع)، به مراتب بيش از مواردى است كه دراين مختصر آمده است. برخى از روش‏هاى تربيتى كه مى‏تواند مورد بررسى و پژوهش قرار گيرد عبارت است از: عبرت‏آموزى از تاريخ و گذشتگان، موعظه حسنه، خردورزى و تعليم حكمت، يادآورى نعمت‏هاى الهى، انذار و تبشير، تغيير موقعيت، ذكر و دعاها، عبادت، الگو و اسوه‏پرورى، ابتلاء و امتحان، تزيين كلام و فصاحت و بلاغت، مجازات به قدر خطا، تكليف به قدر وسع، مهر و محبت، اكرام، رفق و مدارا و... .


منـابـع
ـ صبحى صالح، نهج‏البلاغه
ـ آمدى، عبدالواحد؛ غررالحكم يا مجموعه كلمات قصار امام على(ع)، چاپ تهران، 1377.
ـ ابن‏شعبه، حسن‏ابن على؛ تحف‏العقول عن آل‏الرسول، چاپ تهران اسلاميه، 1369.
ـ باقرى، خسرو؛ نگاهى دوباره به تربيت اسلامى، انتشارات وزارت آموزش و پرورش، 1368.
ـ پاينده، ابوالقاسم؛ ترجمه نهج‏البلاغه، چاپ نهج‏البلاغه، چاپ تهران، سال 1360.
ـ پاينده،ابوالقاسم؛ترجمه نهج‏الفصاحه،چاپ نهج‏البلاغه،چاپ تهران، سال 1360.
ـ حكيمى، محمدرضا؛ الحياة، جلد اول، چاپ تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامى، 1409 ه . ق.
ـ جوادى آملى، عبداللّه؛ حكمت عملى و نظرى در نهج‏البلاغه، مركز نشر اسراء، 1376.
ـ دشتى، محمد؛ المعجم المفهرس لألفاظ نهج‏البلاغه، مؤسسه تحقيقاتى اميرالمؤمنين، 1378.
ـ دشتى، محمد؛ فرهنگ معارف نهج‏البلاغه، مؤسسه تحقيقاتى اميرالمؤمنين، 1378.
ـ رزمجو، حسين؛ دريچه‏اى گشوده بر آفتاب، انتشارات دارالفكر قم، 1369.
ـ السيوطى، جلال‏الدين عبدالرحمن ابن ابى‏بكر؛ الجامع الصغير فى‏احاديث البشر والنذير، چاپ قاهره، 1321 ه . ق.
ـ فيض‏الاسلام، على‏نقى؛ ترجمه و شرح نهج‏البلاغه، چاپ تهران، 1326.
ـ مطهرى، مرتضى؛ سيرى در نهج‏البلاغه، مدرسه امام اميرالمؤمنين، 1375.


منبع: فصلنامه حوزه و دانشگاه، شماره 28